Přihlášení
Registrace

Právě jsme na uvedenou adresu odeslali instrukce pro vytvoření nového hesla k účtu. Jakmile si tedy zvolíš nové heslo, budeš ho moct vyplnit i tady.

E-mail


Heslo

Nejsou vyplněna všechny údaje
Zadaný e-mail je ve špatném formátu. Zkontroluj ho prosím a zadej znovu.
Přihlášení se bohužel nepovedlo. Heslo nesedí. Pokud jsi ho zapomněl/a, můžeš si ho nechat poslat na e-mail.


Nebo se přihlas přes:
facebook
Zapomenuté heslo?

Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se.
E-mail *

Jméno *

Příjmení *

Heslo *
zobrazit vše

Nejsou vyplněna všechny údaje
Zadaný e-mail je ve špatném formátu. Zkontroluj ho prosím a zadej znovu.
Zadaný e-mail už je u nás registrovaný
Naše systémy si myslí, že jsi robot, a proto tě nepustí dál. Pokud jsi člověk, kontaktuj nás prosím a společně to vyřešíme.
Registrace se nezdařila.Kontaktuj nás prosím a společně to vyřešíme.
Zaslat heslo na e-mail


Chceš poslat na e-mail odkaz ke změně hesla?


E-mail

Nejsou vyplněna všechny údaje
Zadaný e-mail je ve špatném formátu. Zkontroluj ho prosím a zadej znovu.
Naše systémy si myslí, že jsi robot, a proto tě nepustí dál. Pokud jsi člověk, kontaktuj nás prosím a společně to vyřešíme.
Zadaný e-mail u nás není registrovaný
Zavřít okno
Poštovné už od 44 Kč

Napiš alespoň tři písmena, ať máme co hledat ;)

Nalezené sekce

Nalezené kategorie

Nalezené potisky

Nalezené zboží

Nenalezen žádný produkt podle zvolených kritérií. Zkus to trochu jinak...

inmax: Když nekreslím, chytám Pokémony

vystaveno: 18.09.2016 | přečteno: 4087x | komentářů: 0 | přejít na diskusi

Grafik inmax, vlastním jménem Tomáš Eder, tvoří pro Bastard už od nepaměti. Jeho potisky jsou většinou plné odkazů na populární filmy a postavy. Vždy se je snaží kreativně přepracovat. Rád hledá překvapivé spojitosti ve zdánlivě nesourodých bijácích a takto podle svých slov vytváří mash-upy. Jeho um se projevil už ve škole, kdy si črtal slavné události do sešitu dějepisu.


Když jsem byl malý, říkali mi naši... až jednou vyrosteš, budeš doktorem práv. A jak jsem se místo toho stal grafikem?

Vlastně mě nikdy dřív nenapadlo věnovat se kreslení nějak víc profesionálně. Studovat to a pak se tím třeba živit. Až první úspěch na Bastardu mi ukázal, že něco umím a že jsou mi lidi za to ochotní zaplatit :)


Vzpomeneš si na první motiv, který ti ten úspěch přinesl?

Myš ve výstřihu. Byla to myslím moje první vložená grafika do hodnocení a hned to vyšlo :) Pak následovala myš v zadnici a pes ve výstřihu. Měl jsem holt období, kdy jsem rád něco někam umisťoval :) Myš se mi líbí i po letech, nic bych na ní neměnil.


Myš ve výstřihu Myš v zadnici Pes ve výstřihu
Myš ve výstřihu Myš v zadnici Spící pes


Čmáral jsi ve škole po lavici, na záchodech nebo jsi kreslil holkám do památníčků?

No jéje! Pamatuju, že tenkrát letěl v kinech Matrix, takže moji lavici zdobilo logo filmu, později i slogan z Prstenu moci. Pár památníčků proběhlo, ale nic extra, nebyl jsem zrovna celebrita třídy. Ve výtvarce se mi dařilo a hodiny dějepisu jsem trávil kreslením různých dobových věcí a osob do sešitu, což vedlo k tomu, že jsem z dějepisu málem proletěl, ale za to jsem měl asi nejhezčí sešit ze všech :D


Kde hledáš inspiraci? Jaké máš oblíbené umělce?

Většina mých triček se týká nějakého toho filmu, takže přesně tam :) Baví mě mashupy, tedy vzít dva na první pohled různé filmy a jejich postavy/události/hlášky pomíchat do jednoho. Ale inspiraci beru, kde se dá - na netu, na ulici. Z umělců bych jmenoval slovenského malíře jménem Danglár. Má na svědomí několik komiksů, kreslí karikatury do slovenských magazínu a obálky knih. Líbí se mi jeho styl komiksové kresby. Dále pak Tima Burtona a jeho osobitý výtvarný styl. Jeho filmy asi každý zná, ale doporučuju i jeho náčrtky k nim a knihy plné ujetých ilustrací. Jinak sleduju pár dalších umělců a zahraničních tričkových stránek na instagramu a od nich čerpám inspiraci.



inspirace



Vzpomeneš si, jaký je tvůj nejoblíbenější vtip? Myslíš, že by se dal navrhnout na tričko?

Znám jen samé sprosté, ty bych na trika radši moc necpal :)


Stalo se někdy, že jsi potkal někoho v tričku, které jsi navrhoval? Nosí kamarádi tvoje trička?

Párkrát jsem už někoho takového potkal. Hlavně poprvé jsem měl chuť to vykřičet na celý město, že je to moje práce, ale stud a svéprávnost mi to nedovolily :) Dost příbuzných i přátel jsem obdaroval, takže ano, nosí.


Považuješ se za umělce?

Nejspíš ne, a tempem jakým pracuju ze mě asi ani nikdy žádný nebude :) Umělec je člověk, co má svůj styl, tvoří denně, žije bohémským životem. Já jsem obyčejný řadový zaměstnanec ve firmě.


Kterých 5 potisků od ostatních grafiků sis na Bastardu oblíbil?

Limonádový Joe: To je v podstatě přesně to, co dělám já. Filmové téma a mix dvou filmů. Tady je to navíc s českým filmem a to se pro české publikum cení dvojnásob. AT-AT: Star Wars miluju a ukázat jak probíhá výsadek z tansportéru AT-AT se prostě Raxovi povedlo. Vytočenej: Skvělej fór + Raxův vybroušený styl = dobrá práce. Nightmare: Na bastard nezvyklé triko ale má atmosféru a šťávu. Nevrlý kocour: Jako milovník koček nemůžu volit jiné triko :)


Limonádový Joe AT-AT Vytočenej Nightmare Nevrlý kocour
Limonádový Joe AT-AT Vytočenej Nightmare Nevrlý kocour


Máš nějaké obsese/zlozvyky, které doprovází tvou tvorbu? Každý je má.

Když nevím, kudy kam, hryžu si nehty. Třeba i teď tady u toho rozhovoru :) Takže je to spíš takovej můj obecný zlozvyk, netýká se to jen kreslení.


Vinnetou, jeden z Tvých nejprodávanějších motivů. Co Tě k němu vedlo a proč si myslíš, že má takový úspěch?

Je to prostě jen doslovné zobrazení tvrzení „na něčem jsem vyrostl“, žádná věda :) Asi na něm holt hodně lidí vyrostlo. Já spíš vyrostl na dinosaurech z Jurského parku :) Z mých motivů mám ale nejradši Tank (už není v prodeji). Jednoduchá grafika, jen takový vtípek, ale někteří v tom vidí protiválečný motiv, proč ne. Mám rád, když grafika vede k zamyšlení a diskuzi. Snad bude někdy dotisk :)


Je pro grafika důležité umět kreslit rukou?

Nevím, jestli důležité, ale tužkou asi každý začínal. Kreslit na papír umím, ale snáz mi to jde v PC, hlavně díky nekonečnému množství možných úprav a grafických vychytávek. Z 90 % jsou mé návrhy celé vytvořené v PC.



Skicy



Jaký používáš pro svou práci software?

Tvořím ve Photoshopu, používám asi jen 5 % jeho funkcí. Snažím se tvořit, aby v kresbě bylo co nejvíc mého stylu, aby toho PC za mě udělalo co nejméně. Na finální úpravy používám Corel Draw.


Co maluješ/kreslíš kromě triček?

Převážně jenom trička. Proběhlo už i svatební oznámení nebo pivní etikety, ale trička jsou moje hlavní „plátno“. Mým snem je jednou ilustrovat knížku, ale zatím se nenašel žádný spisovatel.


Grafika jistě není všechno. Co dalšího ještě naplňuje Tvůj život?

Filmy, hudba (kreslím jedině při spuštěném Spotify). V poslední době čistím hlavu při dlouhých procházkách lovem Pokémonů :)



Bastardem jsem V prodeji mám Do hodnocení jsem nahrál Můj software
7
let
24
motivů
132
návrhů
Adobe Photoshop
Corel Draw




Diskuse k tomuto příspěvku

Podívej se také do sekce časté dotazy.

jméno:  

Požaduji odpověď Bastard.cz
Upozornit na reakce e-mailem