Přihlášení
Registrace

Právě jsme na uvedenou adresu odeslali instrukce pro vytvoření nového hesla k účtu. Jakmile si tedy zvolíš nové heslo, budeš ho moct vyplnit i tady.

E-mail


Heslo

Nejsou vyplněna všechny údaje
Zadaný e-mail je ve špatném formátu. Zkontroluj ho prosím a zadej znovu.
Přihlášení se bohužel nepovedlo. Heslo nesedí. Pokud jsi ho zapomněl/a, můžeš si ho nechat poslat na e-mail.


Nebo se přihlas přes:
facebook
Zapomenuté heslo?

Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se.
E-mail *

Jméno *

Příjmení *

Heslo *
zobrazit vše

Nejsou vyplněna všechny údaje
Zadaný e-mail je ve špatném formátu. Zkontroluj ho prosím a zadej znovu.
Zadaný e-mail už je u nás registrovaný
Naše systémy si myslí, že jsi robot, a proto tě nepustí dál. Pokud jsi člověk, kontaktuj nás prosím a společně to vyřešíme.
Registrace se nezdařila.Kontaktuj nás prosím a společně to vyřešíme.
Zaslat heslo na e-mail


Chceš poslat na e-mail odkaz ke změně hesla?


E-mail

Nejsou vyplněna všechny údaje
Zadaný e-mail je ve špatném formátu. Zkontroluj ho prosím a zadej znovu.
Naše systémy si myslí, že jsi robot, a proto tě nepustí dál. Pokud jsi člověk, kontaktuj nás prosím a společně to vyřešíme.
Zadaný e-mail u nás není registrovaný
Zavřít okno
Poštovné už od 44 Kč

Napiš alespoň tři písmena, ať máme co hledat ;)

Nalezené sekce

Nalezené kategorie

Nalezené potisky

Nalezené zboží

Nenalezen žádný produkt podle zvolených kritérií. Zkus to trochu jinak...

inmax: Jak převést grafiku do křivek (vektorů)

vystaveno: 30.07.2011 | přečteno: 65389x | komentářů: 10 | přejít na diskusi

Tutorial - vektorizace grafiky

Minule jsme si ukázali kreslení ve Photoshopu, dnes si ukážeme, jak grafiku zvektorizovat (převést do křivek), aby mohla putovat do tisku.

Tutorial - vektorizace grafiky

Jak vidíte, máme obrázek složený ze čtyř barev, každá na samostatné vrstvě s transparentním pozadí.

Tutorial - vektorizace grafiky

Nyní si grafiku musíme předupravit, než ji budeme vektorizovat v Illustratoru. K tomu použijeme Photoshop. Každou vrstvu obarvíme na černou barvu (budeme vektorizovat v režimu „Černá a bílá“). Vrstvy necháme jak jsou a tento „nevzhledný“ obrázek, kde je vše černé, si uložíme jako PSD.

Jena nám ukázal, jak vektorizovat v Corel Trace, my si teď ukážeme, jak vektorizovat v Adobe Illustrator. Adobe Illustrator je vektorový program (obdoba Corel Draw a Corel Trace v jednom). Nevýhodou je, že je jeho ovládání krapet složitější než Corel Draw (aspoň mi to tak připadá) ale když to zvládnete, nic víc k práci s vektorem nepotřebujete. Lze též kombinovat práci v Illustratoru a Corel Draw (zde je však třeba dávat pozor na výrobní verze programů, starší si nerozumí s novějšími).

Tutorial - vektorizace grafiky

Nyní již k samotné vektorizaci v Adobe Illustratoru
Otevřeme si připravený PSD soubor, vpravo v menu vrstev vybereme tu první. V horní liště pak zvolíme „Objekt“ -> „Živá vektorizace“ -> „Volby vektorizace…“ V nově otevřeném okně zvolíme režim „Černá a bílá“. Dále můžeme snížit velikost minimálních ploch, to když máme složitější grafiku, vektorizace pak bude věrnější předloze.

Výsledek budoucí vektorizace můžeme kontrolovat kliknutím na okénko „Náhled“. Nakonec nezapomeneme zaškrtnout políčko „Ignorovat bílé“ (to nám zaručí, že ve výsledku vektorizace nebudou zbytečné bílé objekty, které bychom museli zdlouhavě mazat). Vše nakonec odsouhlasíme tlačítkem „Vektorizovat“. Stejný postup pak opakujeme i u zbývajících vrstev.

Když máme vše převedeno, můžeme jednotlivým vrstvám vrátit svou původní barvu. A máme hotovo. Výsledkem našeho snažení je vektorový obrázek, který můžeme libovolně zvětšovat bez ztráty kvality (to je vlastně důvod, proč jsme celou tuhle srandu podstoupili :).

Tutorial - vektorizace grafiky

Tomáš Eder, inmax, inmaxpictures.ic.cz





Diskuse k tomuto příspěvku

Podívej se také do sekce časté dotazy.

jméno:  

Požaduji odpověď Bastard.cz
Upozornit na reakce e-mailem
profilové foto Anonym - nepřihlášený/á  | 05.08.2013
+2
Prosím jak předělat něco do křivek když to mám v bílé barvě.vždy mi to zčerná a také mám problém s barvami nejde mi to nabarvit zpět do puvodních barev
profilové foto viktor - nepřihlášený/á  | 25.05.2013
+2
Prosim, jak prevedu obrazek do tech ctyr vrstev po barvach, jak o tom pises na zacatku? Diky za odpoved!
profilové foto Bastard.cz - profil | 27.05.2013
+2
Hned od začátku je potřeba mít jednotlivé barvy v různých vrstvách (čili založit novou vrstvu, nakreslit jednu barvu a pak založit další vrstvu a zase kreslit). Zpětný převod není možný.
profilové foto Anonym - nepřihlášený/á  | 26.10.2012
+2
Vektorizace normální grafiky je snadná a bez problémů, ale v momentě vektorizace rastru - stínování (přechodu z teček), se Ilustrátor zaseká a ZDAR. Takže si můžete hrát maximálně po jednotlivých částech a stejně u toho umřete na nervy.
profilové foto Anonymní - nepřihlášený/á  | 10.08.2011
+2
Zkoušela jsem teď vektorizaci - a práci s AI - celkově poprvé. Vektorizace obecně se mi povedla, ale jak mám vrátit vrstvám jejich původní barvu?...Zkoušela jsem přes Úpravy - Upravit barvu (i podle ofic.návodu Adobe) ale obrázek je pořád černý; tak jak jsem ho v AP obarvila. Můžete mi prosím poradit, co asi dělám špatně?
Jinak děkuju za tutorial, je skvělý! ;) A samotná kresba taky ;)
profilové foto Sketched4Fun - nepřihlášený/á | 10.08.2011
+2
Das "V" (Zkratka selektovaci myš), oznacis objekt, ktery chces obarvit a pak uz jen kliknes vpravo nahore na barvu, kterou chces. Jen si dej bacha, jestli obarvujes stroke, nebo výplň.
profilové foto Anonymní - nepřihlášený/á | 18.08.2011
+1
Ahoj, mám stejný problém, taky jsem vektorizovala bez problémů, ale obarvit do původní barevnosti mi obrázek nejde i přes vaše rady. Zkoušela jsem kdeco, na první pohled je patrné, že u vektorizovaného obrázku nejsou uvnitř vidět kotevní body(podél linií), jako když obarvujete tah štětce, asi to bude ten problém, možná je to tím, že u photoshopové předlohy jsem díky kanálům odstranila bílé pozadí, nebo je to kvůli nastavení při vektorizaci? Prosím poraďte, díky moc:)
profilové foto Sketched4Fun - profil | 03.08.2011
+2
Skvělý tutorial, ve strucnosti je sila ^^... ikdyz mi smrdí věta "Lze též kombinovat práci v Illustratoru a Corel Draw" ... jasne, je to mozne, ale ... zda se mi to neprirozeny a neprakticky prave kvuli zminenym problemum s verzemi, rokem, etc. Nejlepsi kompatibility s Adobe dosahnes jen s Adobe. Proto bych to tam snad ani nepsal.

Ja dekuju predevsim proto, protoze jsem diky tutorialu konecne pochopil, jak vektorově stvorit "a lot of dots around, makin' gardient effect" věc v pozadí, tvorici mraky. Nikdy jsem nekombinoval praci v PS a Ilouši, tak jsem to v IL stale bezvysledne zkousel :D .
profilové foto inmax - nepřihlášený/á | 05.08.2011
+3
Jo, s verzemi je problém, ale když si vychytáš co jak uložit, tak už pak jedeš bez problémů.
profilové foto inmax - profil | 31.07.2011
+2
jsem si až pak, když už byl tutorial hotovej, všiml, že mi tam chybí bílá vrstva s okem :)