Přihlášení
Registrace

Právě jsme na uvedenou adresu odeslali instrukce pro vytvoření nového hesla k účtu. Jakmile si tedy zvolíš nové heslo, budeš ho moct vyplnit i tady.

E-mail


Heslo

Nejsou vyplněna všechny údaje
Zadaný e-mail je ve špatném formátu. Zkontroluj ho prosím a zadej znovu.
Přihlášení se bohužel nepovedlo. Heslo nesedí. Pokud jsi ho zapomněl/a, můžeš si ho nechat poslat na e-mail.


Nebo se přihlas přes:
facebook
Zapomenuté heslo?

Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se.
E-mail *

Jméno *

Příjmení *

Heslo *
zobrazit vše

Nejsou vyplněna všechny údaje
Zadaný e-mail je ve špatném formátu. Zkontroluj ho prosím a zadej znovu.
Zadaný e-mail už je u nás registrovaný
Naše systémy si myslí, že jsi robot, a proto tě nepustí dál. Pokud jsi člověk, kontaktuj nás prosím a společně to vyřešíme.
Registrace se nezdařila.Kontaktuj nás prosím a společně to vyřešíme.
Zaslat heslo na e-mail


Chceš poslat na e-mail odkaz ke změně hesla?


E-mail

Nejsou vyplněna všechny údaje
Zadaný e-mail je ve špatném formátu. Zkontroluj ho prosím a zadej znovu.
Naše systémy si myslí, že jsi robot, a proto tě nepustí dál. Pokud jsi člověk, kontaktuj nás prosím a společně to vyřešíme.
Zadaný e-mail u nás není registrovaný
Zavřít okno
Poštovné už od 44 Kč

Napiš alespoň tři písmena, ať máme co hledat ;)

Nalezené sekce

Nalezené kategorie

Nalezené potisky

Nalezené zboží

Nenalezen žádný produkt podle zvolených kritérií. Zkus to trochu jinak...

inmax: Jak pracuju s Photoshopem při kreslení nových návrhů

vystaveno: 05.04.2011 | přečteno: 16865x | komentářů: 9 | přejít na diskusi

Tutorial - práce v Photoshopu

V následujícím tutoriálu bych rád popsal základní kroky práce v programu Adobe Photoshop. Důležité je podotknout, že Photoshop je program na BITMAPOVOU grafiku. Abychom mohli odeslat Bastardu grafiku na trika, potřebujeme grafiku ve VEKTORU. Jak vektorizovat bitmapu už popsal ve svém tutorialu Jeňa. Lze samozřejmě pracovat rovnou ve vektorovém programu (Corel, Illustrator,...), ale mně víc vyhovuje tento postup.

Pokud to myslíte s kreslením v PC aspoň trošku vážně, je nutno pořídit si tablet. Kreslení s tabletem je podobné kresbě tužkou na papír, stejně tak tablet rozlišuje tlak pera na podložku. Následující práce je kreslena za pomoci tabletu Wacom Volito 2, což je už starší kousek... Tento a podobné tablety lze pořídit za cenu pod 1000 Kč. To je myslím rozumná investice, pro začátečníky dostačující vybavení :).

Nyní už k samotné práci. Spustíme Photoshop, v liště zvolíme „Soubor -> Nový…“ (klávesová zkratka CTRL+N). Otevře se okno, kde upravíme parametry našeho budoucího díla. Pokud budeme kreslit velmi složitou kresbu, bohatou na detaily, musíme zvolit co nejvyšší rozlišení (velikost plátna), aby bylo vše krásně ostré i při vytisknutí na větší formát papíru. Pokud budeme později převádět grafiku do vektoru, bude výsledek také kvalitnější.

Tutorial - práce v Photoshopu

Po potvrzení voleb se nám konečně otevře plátno pro naše veledílo :). Zvolil jsem rozlišení 3000 x 4000 pixelů, což se ve výsledku ukázalo málo, takže pokud to vaše PC zvládne, vysokým rozlišením nešetřete. Zmenšit obrázek můžete kdykoliv, naopak to beze ztráty kvality nejde.

Tutorial - práce v Photoshopu

Nyní by se vaše pozornost měla zaměřit na okénko s vrstvami (já ji mám vpravo dole). Photoshop umožňuje kreslení ve vrstvách, kdy je možné jednotlivé transparentní vrstvy nezávisle na sobě upravovat a přehazovat pořadí, jak jsou na sobě položené… což je velmi důležité a hodně to usnadňuje práci. Následuje velmi důležitý krok… nikdy, opakuji NIKDY nekreslete na podkladové pozadí. S tím se nedá manipulovat a nejde kreslit pod něj. Takže si vyznačeným tlačítkem na obrázku nebo nahoře v liště „Vrstva -> Nová vrstva“ (CTRL+SHIFT+N) vytvoříme novou transparentní vrstvu umístěnou nad pozadím.

Pokračujeme volbou vhodného štětce.

Tutorial - práce v Photoshopu

Z levého panelu nástrojů zvolíme Štětec. Dále v horní liště zvolíme stopu štětce… vybereme hned tu první, která simuluje tahy pera. Různý tlak pera tabletu na podložku zanechává na ploše různě tlusté čáry.

Nyní se můžeme pustit do samotné kresby. Fantazii se meze nekladou. Pro jistotu si ale zkontrolujeme, že kreslíme do průhledné vrstvy ;).

Tutorial - práce v Photoshopu

Tenkými tahy si načrtneme základní tvary, obraz můžeme lupou přibližovat, chyby mazat gumou. Důležitá je i historie (panel najdeme vpravo nad panelem s rozdělením vrstev), kde můžeme vracet zpět jednotlivé kroky naší práce... To když něco pokazíme nebo chceme překreslit jinak.

Tutorial - práce v Photoshopu

Když máme načrtnuté základy, postupně přidáváme detaily a upravujeme nepřesnosti. Tady nejde moc co radit, chce to hlavně cvičit a pořádně si vykreslit ruku. Knihy o práci s tužkou taky nejsou k zahození... :)

Tutorial - práce v Photoshopu

Doteď jsme kreslili jednou barvou do jedné vrstvy. Pokud chceme grafiku později vektorizovat, je dobré kreslit vždy jednou barvou do jedné vrstvy zvlášť. Když chci tedy teď vybarvit ústa, vložím novou vrstvu pod aktuální s černou kresbou a nakreslím červenou pusu.

Stejně postupujeme i s dalšími barvami. Když máme v obrázku třeba 5 barev, měli bychom mít 5 vrstev.

Tutorial - práce v Photoshopu

Výsledek svého úsilí si nezapomeneme uložit. „Soubor -> Uložit“ (CTRL+S). Tím se nám uloží PSD soubor, se všemi vrstvami a nastavením, abychom se k němu v případě potřeby mohli vrátit a dále s ním pracovat. Pokud se chceme se svým dílem pochlubit třeba na internetu, musíme grafiku uložit do JPG souboru. „Soubor -> Uložit jako...“ a tam změnit formát grafiky na JPG.

To by bylo protentokrát vše… Kreslete, zdokonalujte se. Se svou prací se můžete pochlubit i na mé stránce „inmax pictures“ na Facebooku, kde vám v případě potíží rád poradím.

Tomáš Eder, inmax, inmaxpictures.ic.cz





Diskuse k tomuto příspěvku

Podívej se také do sekce časté dotazy.

jméno:  

Požaduji odpověď Bastard.cz
Upozornit na reakce e-mailem
profilové foto Sketched4Fun - profil | 05.08.2011
+2
Zvládl jsi nakreslit Monu bez jakékoliv reference? (: Tak to tleskam... ale urcite bych to zminil. Referencni fotky pro pomoc s anatomií, tvary, etc. usetri hodne prace a "vykreslovani ruky" jde rychleji ^^. Takze tedy: Dat si pod vsechny vrstvy ( az na pozadi ) fotku Mony s pruhlednosti tak na 25%, není od veci ve skicovní fázi.
profilové foto inmax - profil | 20.08.2011
+2
rejpale :P
profilové foto RAX - profil | 08.10.2011
+2
Takové věci v tutoriálu vypadají blbě :D
profilové foto psycho000 - nepřihlášený/á  | 05.04.2011
+2
Luxusní:) A kdyby se dostalo takový tríčo do prodeje, tak neváhám...
profilové foto Anonymní - nepřihlášený/á | 21.04.2011
+2
nechteli byste z toho udelat wallpaper?
profilové foto Lucie7 - nepřihlášený/á  | 05.04.2011
+2
perfektní obrázek
profilové foto jena - profil | 05.04.2011
+2
he... takhle to opravdu vypadá jednoduše :D
profilové foto inmax - profil | 06.04.2011
+3
horší je to pak vektorizovat :)
profilové foto Jane - profil | 05.04.2011
+2
Hustýýý! To někdy zkusím :-P